Kalendarz

Członkowie ... lista członków naszego stowarzyszenia

CZŁONKOWIE WSPIERAJĄCY

abo wind

Firma ABO Wind jest jednym z liderów rynku europejskiego w zakresie rozwoju projektów w sektorze energetyki odnawialnej. Od 1996 roku firma założona w Niemczech przyłączyła do sieci około 700 elektrowni wiatrowych i słonecznych o mocy około 1500 megawatów. Zatrudnia ponad 600 pracowników na całym świecie.

Firma ABO Wind jest aktywna w Polsce od 2017 roku. W biurze w Łodzi nasi pracownicy zajmują się rozwojem projektów i koordynują współpracę
z regionalnymi partnerami.

Budmat

BUDMAT Systemy PV

Jesteśmy częścią marki Budmat czołowego przetwórcy stali walcowanej i producenta kompletnych systemów dachowych, ogrodzeń, wzmocnień i profili konstrukcyjnych.

Produkujemy i dostarczamy najwyższej jakości, uniwersalne części metalowe do wszystkich konstrukcji wsporczych do systemów solarnych produkujących czystą, bezemisyjną energię.

30 lat doświadczenia w przetwórstwie stali, wiedza i profesjonalizm ekspertów firmy Budmat to nasz patent na tworzenie innowacyjnych rozwiązań. Projektujemy i dostarczamy dla branży budowlanej rozwiązania w zakresie pokryć dachowych i elewacyjnych oraz profile wykończeniowe i konstrukcyjne ze stali. Kilkadziesiąt chronionych prawnie rozwiązań to efekt pracy i doświadczenia zespołu ekspertów. Systemy PV Budmat wyróżnia przede wszystkim najwyższa jakość produktów, kompleksowa oferta i zaangażowanie, by czynić świat lepszym, poprzez umożliwienie dostępu do czystej, odnawialnej energii.

Specjalizujemy się w produkcji stalowych systemów konstrukcji wsporczych do farm fotowoltaicznych, domowych systemów solarnych (dachowych i naziemnych), carportów, a także konstrukcji zimnogiętych tj. płatwie dachowe, rygle ścienne, itp. oraz innych konstrukcji stalowych.

Do każdej inwestycji podchodzimy indywidualnie, z należytą uwagą i troską o każdy detal.

Więcej o Budmat Systemy PV: https://systemypv.budmat.com

BUDMAT SYSTEMY PV

Więcej o Budmat: https://budmat.com

cge

Corab

Corab – doświadczenie, odpowiedzialność i innowacja

Corab to największy polski producent systemów mocowań modułów fotowoltaicznych oraz dystrybutor najlepszych rozwiązań z branży PV. Na rynku aktywnie działa od blisko 30 lat, zdobywając wiedzę i doświadczenie w elektronice oraz produkcji wyrobów ze stali i aluminium. Misją firmy jest produkcja i sprzedaż wyrobów najwyższej jakości spełniających wymogi bezpieczeństwa użytkowania, które zapewniają satysfakcję naszych Partnerów i Klientów. W ofercie posiada systemy na dach skośny i płaski, konstrukcje wolnostojące budowane na gruncie czy fundamencie oraz CARPORTY.

Produkcja odbywa się w nowoczesnym Zakładzie produkcyjnym w procesach automatycznych i półautomatycznych. Potwierdzeniem najwyższych standardów i poszanowania norm europejskich jest certyfikat TÜV Rheinland Polska Monitoring+Testing. Wielokrotnie firma została nagrodzona za innowacyjne rozwiązania i wysoką jakość swoich produktów. Corab zdobył również zaufanie klientów zagranicznych i eksportuje swoje systemów do 14 krajów.

Corab wraz z najlepszymi firmami instalacyjnymi tworzą sieć partnerską Corab Partner. Jest to porozumienie współpracy i wzajemnego wsparcia na wielu płaszczyznach, m.in. handlowej, technicznej, marketingowej.

EDP Renewables

EDP Renewables (Euronext: EDPR) jest światowym liderem w sektorze energii odnawialnych i trzecim co do wielkości producentem energii wiatrowej na świecie. EDPR dysponuje solidnym procesem rozwoju, najwyższej klasy aktywami oraz zdolnością operacyjną lidera rynkowego. W ciągu ostatnich lat EDPR odnotował wyjątkowy rozwój i dziś jest obecny na 15 rynkach międzynardowych (Belgia, Brazylia, Kanada, Kolumbia, Francja, Grecja, Węgry, Włochy, Meksyk, Polska, Portugalia, Rumunia, Hiszpania, Wielka Brytania i Stany Zjednoczone).

EDPR przyjęło na siebie zobowiązanie do wspierania postępu społecznego w zakresie zrównoważonego rozwoju i integracji. Znalazło to odzwierciedlenie w umieszczeniu spółki na indeksie Bloomberg Gender Equality oraz w przyznaniu jej certyfikatu Top Employer 2020 w Europie (w Hiszpanii, Włoszech, Francji, Rumunii, Portugalii i Wielkiej Brytanii); oba wyróżnienia to rezultat polityki spółki zorientowanej na pracowników.

Energias de Portugal, S.A. (“EDP”), główny udziałowiec w EDPR, jest globalnym graczem w branży energetycznej oraz liderem w tworzeniu wartości, innowacji i w zrównoważonym rozwoju. EDP figuruje na Dow Jones Sustainability Index nieprzerwanie od 15 lat.

electrum

W Electrum posiadamy wiedzę, kompetencje oraz doświadczenie pozwalające profesjonalnie zrealizować nawet najbardziej skomplikowane i zaawansowane technologicznie przedsięwzięcia.  Swoimi działaniami chcemy rozwijać alternatywy system energetyczny, zarówno w Polsce jak i za granicą. W portfolio mamy niemalże 1,5 GW mocy z realizowanych obiektów OZE, w tym 258 MWp z farm fotowoltaicznych. Wierzymy w naukę i rozwój, dlatego od lat zajmujemy się również projektami z obszaru Life Science oraz złożonymi realizacjami przemysłowymi.

energy5

Energy5 to pionier wśród producentów mocowań do modułów fotowoltaicznych, ceniony za innowacyjne podejście projektowe oraz wyjątkową trwałość i bezpieczeństwo proponowanych rozwiązań. Konstrukcje fotowoltaiczne Energy5 jako jedyne na polskim rynku posiadają Krajową Oceną Techniczną, na podstawie której deklarowane są właściwości użytkowe wyrobów. Co istotne, zakres cech funkcyjno-użytkowych konstrukcji Energy5 jest znacznie szerszy niż wymaga norma PN-EN 1090-1. Energy5 skupia swoje działania na rozwoju i modernizacji mocowań, dostosowując ofertę do wciąż zmieniających się oczekiwań inwestorów.

Firma dysponuje nowoczesnym, w pełni zautomatyzowanym parkiem maszynowym, składającym się z 6-ciu linii renomowanych dostawców. Posiadane aktywa zapewniają Spółce imponujące moce produkcyjne, które wynoszą ponad 1,3 GW konstrukcji fotowoltaicznych.

Oferta firmy to kilkadziesiąt unikalnych systemów wolnostojących, dachowych, elewacyjnych i wiat samochodowych tzw. AUTOBOX. Produkcja systemów wolnostojących oparta jest na stali czarnej, pokrytej innowacyjną powłoką metaliczną Magnelis®, wykazującej właściwości antykorozyjne nawet w agresywnych warunkach środowiskowych do klasy korozyjnej C5. Wykwalifikowana kadra inżynierska, indywidualne podejście projektowe oraz rozbudowane zaplecze badawczo-rozwojowe, pozwoliły Spółce zdobyć przewagę i zaufanie ponad 600 klientów.

ee

European Energy specjalizuje się w rozwoju, finansowaniu, budowie oraz zarządzaniu wielkoskalowymi projektami OZE w 16 krajach na świecie, w tym także w Polsce, gdzie jesteśmy aktywni od 2008 roku. Tego efektem (w drodze przejęć oraz rozwoju własnego) jest portfel farm wiatrowych o łącznej mocy wynoszącej ponad 100 MW, a także słonecznych, których szacowana moc to ponad 2,8 GWp.

Model biznesowy EE zakłada przede wszystkim wpływy z wygenerowanej odnawialnej energii oraz skuteczne zarządzanie własnymi i zewnętrznymi aktywami. W dodatku niektóre z naszych projektów podlegają dezinwestycji. Korzystne taryfy sprzedaży energii elektrycznej zabezpieczamy poprzez udział w aukcji OZE, a także dzięki umowom PPA z takimi graczami, jak m.in. Apple.

W roku 2021 European Energy otworzyło biuro regionalne w Warszawie, skąd prowadzimy obecnie znaczną część naszych operacji. Koncentrujemy się zarówno na dalszym rozwoju własnych projektów OZE, jak i na zakupie projektów w różnych fazach rozwoju.

Naszym celem jest osiągnięcie statusu lidera w produkcji energii elektrycznej w sektorze prywatnym w Europie i na świecie oraz walka przeciwko zmianom klimatu.

ONDE

schletter

Niezrównane doświadczenie w montażu solarnym

Grupa Schletter jest jednym z wiodących światowych producentów rozwiązań do montażu solarnego.

Jakość i trwałość naszych komponentów w systemach dachowych, naziemnych i śledzących wynika z dziesięcioleci niezrównanego doświadczenia w opracowywaniu produktów, które wyznaczają standardy w zakresie montażu solarnego.

Sun Hunter

Sun Hunter to biuro projektowe za którą stoi 8 lat doświadczenia i kilkaset projektów budowlanych/wykonawczych na terenie całej Polski. Projekty elektrowni słonecznych wykonanych przez nas dają moc ponad 800 MW. Pracujemy zarówno dla dużych polskich i międzynarodowych koncernów energetycznych, jak i inwestorów indywidualnych. Doradzamy jednostkom samorządu terytorialnego i instytucjom finansowym w zakresie inwestycji w odnawialne źródła energii. Na podstawie naszych projektów zostało zrealizowane ponad sto budów opierających się na założeniach efektywności dla Inwestorów przez sprawdzonych Wykonawców.

wento

CZŁONKOWIE ZWYCZAJNI

EDF

EDF Renewables, globalny lider w dziedzinie energetyki odnawialnej. Postęp techniczny w zakresie elektrowni wiatrowych i słonecznych oznacza, że jesteśmy w stanie rozwijać coraz bardziej wydajne i konkurencyjne urządzenia.Branża energetyki odnawialnej czerpie korzyści z tego postępu, dzięki czemu w ostatnich latach doświadczała ciągłego rozwoju, wynikającego z obniżania kosztów odnawialnych źródeł energii. EDF Renewables to globalny lider w dziedzinie wytwarzania energii elektrycznej ze źródeł odnawialnych, nie powodujących emisji CO2. Spółka zajmuje się przygotowywaniem projektów, budową i eksploatacją bezemisyjnych elektrowni w ponad 20 krajach, zarówno na rachunek własny, jak i na rzecz stron trzecich.

Elsolar

Ekspert od instalacji fotowoltaicznych dla osób prywatnych, małych firm oraz przemysłu. Koncentruje się na potrzebach Klienta, kompleksowym wykonaniu (od finansowania, przez realizację i formalności z zakładem energetycznym, po serwis) oraz najwyższej jakości. Jesteśmy częścią Elmont Grupa S.A.

Elmont Grupa jest grupą specjalistycznych przedsiębiorstw branży elektroenergetycznej. Nasza historia opiera się o markę Elektromontaż, działającą na rynku od 1948 roku, która na trwałe wpisała się w historię polskiej elektroenergetyki przemysłowej. Jest doskonale znana i rozpoznawalna wśród inwestorów branżowych oraz w środowisku inżynierów elektryków i elektromonterów. To właśnie Elektromontaż był odpowiedzialny za budowę najbardziej znanych i kluczowych dla rozwoju gospodarki naszego kraju obiektów przemysłowych w zakresie elektroenergetycznym. Elektromontaż Wschód, wydzielony ze struktur Elektromontażu w 1994 r. (wówczas Przedsiębiorstwo Produkcyjno – Montażowe Elektromontaż Wschód sp. z o.o.), do dziś korzysta z doświadczeń zdobytych w poprzednim stuleciu.

Zanim jeszcze odnawialne źródła energii (OZE) stały się popularne, w 1996 roku wykonaliśmy Elektrownię Wodną Siemianówka, a w latach kolejnych staliśmy się liderem w realizacji dużych instalacji OZE w Polsce (farmy wiatrowe i fotowoltaiczne).

Horizons

Horizons jest firmą doradczo-inżynieryjną, którą tworzą specjaliści nietypowych projektów biznesowych, głównie w obszarze branży energetycznej. W ostatnim okresie firma specjalizuje się w obszarze obsługi projektów deweloperskich w branży OZE, głównie fotowoltaiki. Doświadczenie członków zespołu w branży odnawialnych źródeł energii pozwala na skuteczne i szybkie przeprowadzanie i kontrolowanie procesów inwestycyjnych oraz realizowanie strategii rozwoju na rynku energii elektrycznej.

huawei

Huawei jest niezależną, prywatną firmą, która dostarcza technologie informacyjno-komunikacyjne (ICT). Działając w ponad 170 krajach i regionach zatrudnia blisko 188 000 pracowników, obsługując ponad trzy miliardy ludzi na całym świecie.

Dostarczając zintegrowane rozwiązania w czterech kluczowych domenach — sieci telekomunikacyjne, IT, inteligentne urządzenia i usługi w chmurze — Huawei Enterprise Business Group angażuje się w dostarczanie technologii cyfrowej każdej osobie, do każdego domu i organizacji, dla w pełni połączonego, inteligentnego świata. Dowiedz się więcej o naszych produktach znaszej strony internetowej.

Ignitis

Kelfield

Realizujemy inwestycje w odnawialne źródła energii, w tym wielkoskalową fotowoltaikę. Naszą pracę codzienną opieramy na wiedzy merytorycznej zespołu, którego członkowie posiadają kilkuletnie doświadczenie w pracy nad projektami w ramach zarówno mniejszych przedsiębiorstw, jak i globalnych liderów branży. W długofalowej perspektywie będziemy aktywnie wspierać transformację systemu elektroenergetycznego. Szczególną wagę przykładamy do zrównoważonego rozwoju z wykorzystaniem rozwiązań innowacyjnych na poziomie lokalnym.

.KWARTZ

Jesteśmy pionierem rozwiązań fotowoltaicznych w Polsce. Od 2012 roku wykonaliśmy kilka tysięcy instalacji fotowoltaicznych. Rebranding naszej marki, którego elementem była zmiana nazwy z Zielonej Strony Mocy na .KWARTZ, to przemyślana odpowiedź na potrzeby rynku OZE w segmencie SME. Lata doświadczeń pozwoliły nam zdobyć środki i kadrę, dzięki którym możemy dziś świadczyć kompleksową usługę FOTOWOLTAIKI DLA POLSKIEGO BIZNESU.

Przygotowujemy koncepcję inwestycji, pomagamy w zdobyciu finansowania, realizujemy projekt, zapewniamy serwis. Naszym celem jest zagwarantowanie małym i średnim przedsiębiorstwom bezpieczeństwa energetycznego. Oferując najwyższej jakości instalacje fotowoltaiczne, łączymy działania zmierzające do obniżenia kosztów energii i wielkości emisji dwutlenku węgla

z systemowym dążeniem do osiągnięcia przez naszych klientów niezależności energetycznej.

.KWARTZ tworzą specjaliści z długim doświadczeniem w dziedzinie OZE, fotowoltaiki i nowych technologii. Razem z Państwem chcemy budować energię jutra.

Mashav Energia

Mashav Energia jest wiodącą, niezależną firmą produkującą energię elektryczną poprzez konwersję wiatru i słońca na energię. Koncentrujemy się na finansowaniu projektów oraz zarządzaniu i eksploatacji farm wiatrowych w Polsce. Dzięki silnym i wypracowanym relacjom z największymi międzynarodowymi firmami budowlanymi, dostawcami turbin, kancelariami prawnymi i instytucjami finansowymi działającymi na polskim rynku, realizujemy duże inwestycje w obszarze energetyki wiatrowej i słonecznej.

MFO

Firma MFO S.A. jest czołowym producentem w kraju zimnogiętych profili stalowych z szerokim zakresem możliwości technologicznych oraz dodatkowej obróbki: cięcie, spawanie, karbowanie, perforacja.

Nasze główne sektory działalności to: wzmocnienia do okien z PVC, elementy rolet, profile do suchej zabudowy, ogrodzenia i bramy, meble, instalacje, profile drzwiowe oraz konstrukcje stalowe pod panele fotowoltaiczne.

Jesteśmy dumni ze wspierania transformacji energetycznej w Polsce.

Nebo Solar

Nebo Solar specjalizuje się w rozwoju wysokiej jakości wielkoskalowych projektów fotowoltaicznych.

Praca naszego zespołu doświadczonych ekspertów koncentruje się na prowadzeniu procesu rozwoju projektów z uwzględnianiem wszelkich czynników, które mogą mieć wpływ na budowę i funkcjonowanie każdej z farm. Dzięki ścisłej współpracy z generalnym wykonawcą, jesteśmy zorientowani na optymalną ich implementację pod kątem potrzeb i wymagań inwestora już od pierwszych etapów tworzenia dokumentacji.

OX2

OX2 rozwija, finansuje, buduje i zarządza wielkoskalowymi projektami energii odnawialnej w Europie. Napędzamy i wspieramy proces przemiany sektora OZE w kierunku zrównoważonych rozwiązań, oferując inwestorom finansowym jak i dużym odbiorcom energii, możliwość inwestowania oraz posiadania na własność instalacji odnawialnych źródeł energii. Grupa OX2 prowadzi działalność w Szwecji, Finlandii, Norwegii, Francji i w Polsce. Od 2015 roku zainstalowaliśmy w Europie ponad 2.5 GW energii odnawialnej.

W ciągu dwóch lat działalności OX2 na rynku polskim, już pięć naszych projektów o łącznej mocy wynoszącej 153MW wygrało aukcję, a nasz portfel projektów przekroczył już 1400 MW. Obecnie naszą aktywność skupiamy na poszerzaniu portfela projektów poprzez własny rozwój i w drodze przejęć.

Sevivon

SEVIVON Sp. z o.o. kompleksowe rozwijanie farm wiatrowych i fotowoltaicznych

solivan

WKB

WKB Wierciński, Kwieciński, Baehr jest wiodącą polską kancelarią prawną, która świadczy kompleksowe usługi z zakresu kluczowych dziedzin prawa gospodarczego.

Od wielu lat doradzamy krajowym i zagranicznym przedsiębiorcom z szeroko rozumianego sektora energetycznego, w tym elektroenergetycznego (na poziomie wytwarzania, dystrybucji i obrotu), gazowniczego, jak również sektora energetyki odnawialnej w szczególności w odniesieniu do projektów fotowoltaicznych i wiatrowych.

Wpieramy przedsiębiorców przy inwestycjach w nowe moce wytwórcze (kwestie związane z procesem inwestycyjnym, zagadnienia środowiskowe i regulacyjne) oraz asystujemy w relacjach z regulatorami rynku, także w odniesieniu do zagadnień dotyczących nowego systemu aukcyjnego dla instalacji OZE. Wspieramy również przedsiębiorstwa w procesach restrukturyzacyjnych w energetyce, transakcjach dotyczących nabycia projektów OZE – po stronie sprzedawców, kupujących oraz podmiotów finansujących.

Prawnicy kancelarii brali udział – z ramienia towarzystw branżowych – w pracach parlamentarnych nad ustawą o odnawialnych źródłach energii oraz nad jej nowelizacją, są też autorami komentarza do ustawy o OZE (wydawnictwo Wolters Kluwer). Na zlecenie Europejskiego Banku Odbudowy i Rozwoju doradzali także przy wdrażaniu systemu aukcyjnego w Polsce.

VSB

nr rach. 17195000012006009356660003