Grupa ds. Developmentu

Proces developmentu farmy fotowoltaicznej staje się coraz bardziej skomplikowany – niezbędne jest spełnienie wymagań budowlanych i środowiskowych, umiejętność współpracy z urzędami i lokalnymi społecznościami. Naszym celem jest ułatwienie tego procesu. W PSF dzielimy się biznesowym doświadczeniem na rzecz rozwoju całego sektora. Zapraszamy do współpracy!

Łukasz Witkowski
Dyrektor działów Zarządzania Projektami i Środowiskowego w EDP Renewables, Wiceprezes Polskiego Stowarzyszenia Fotowoltaiki i Przewodniczący Grupy ds. developmentu

Zmapowanie największych barier rozwojowych w postępowaniu administracyjnym i wypracowanie dobrych praktyk branży PV – to główne zadania Grupy ds. Developmentu.

Polska potrzebuje energetyki słonecznej – zarówno w mikroinstalacjach, które tworzą lokalny rynek pracy, jak i w dużych projektach, które zapewniają bezpieczeństwo energetyczne i mogą pozytywnie wpływać na ceny energii. Wielkoskalowa fotowoltaika przyłączona na wysokim napięciu obniża szczyt cenowy latem, kiedy produkuje najwięcej energii. Musimy pamiętać też o palącej potrzebie zastępowania starych i emisyjnych źródeł węglowych. Jak wynika z przeprowadzonej na zlecenie PSF ankiety dotyczącej poparcia dla różnych źródeł energii, to właśnie fotowoltaika cieszy się największym poparciem Polaków. Zielone technologie zdecydowanie przodują we wszystkich aspektach porównawczej oceny różnych sposobów wytwarzania energii – ekologicznym, ekonomicznym i społecznym, a spośród źródeł odnawialnych najlepsze rezultaty uzyskały elektrownie słoneczne, które są także najchętniej widziane w sąsiedztwie zamieszkania.

nr rach. 17195000012006009356660003