Grupa ds. Optymalizacji Łańcucha Dostaw dla PV

Rozwój technologii fotowoltaicznych przed wystąpieniem pandemii Covid-19, pomimo różnorodnych problemów, postępował i był dodatkowo potęgowany poprzez szereg dodatkowych zachęt w postaci systemów dotacji, taryf gwarantowanych, czy ulg podatkowych.

Michał Siembab
PVO International

Rozwój technologii skutkował ciągłym spadkiem cen komponentów, a wzrost cen energii opartej głównie na źródłach konwencjonalnych, dodatkowo zwiększał atrakcyjność inwestycji w sektorze fotowoltaiki. Niestety wystąpienie pandemii koronawirusa spowodowało szereg utrudnień, które niczym efekt domina doprowadziły do dzisiejszego chaosu, który praktycznie uniemożliwia podjęcie racjonalnych decyzji inwestycyjnych.

„Z wszystkich czynników ryzyka mogących wystąpić w toku realizacji inwestycji w sektorze PV, zakłócenie łańcucha dostaw komponentów takich jak panele PV lub falowniki, może zaskoczyć równie nieprzyjemnie jak brak warunków przyłączeniowych. Na dodatek może ono skutkować koniecznością zaniechania projektu właściwie na ostatniej prostej. Aby tego uniknąć, należy odpowiednio wcześnie podjąć kroki mające na celu zabezpieczenie dostaw koniecznych komponentów, czasem nawet zdywersyfikować źródła ich pochodzenia lub umożliwić zastosowanie paneli fotowoltaicznych od innego producenta, które będą posiadały właściwe parametry techniczne  – zaznacza Michał Siembab, ekspert PSF ds. optymalizacji łańcucha dostaw. Inne są jednakże problemy podmiotów działających jako instalatorzy indywidualnych instalacji fotowoltaicznych w segmencie B2B lub B2C, zupełnie inne deweloperów wielkoskalowych projektów solarnych, a jeszcze inne podmiotów typu EPC. Możliwość wystąpienia większości czynników ryzyka, można jednak zminimalizować, kiedy o potencjalnych zakłóceniach łańcucha dostaw pomyśli się odpowiednio wcześniej”.

Nasze cele:

• integracja członków PSF w celu optymalizacji łańcuchów dostaw komponentów
  • kreowanie platformy do wymiany informacji, doświadczeń i dobrych praktyk
  • udział w tworzeniu legislacji pozwalającej na rozwiązywanie problemów inwestycyjnych z uwzględnieniem zakłóceń w łańcuchach dostaw
  • działania na rzecz dalszego rozwoju sektora PV w Polsce dzięki promocji najlepszych dostępnych technologii.

nr rach. 17195000012006009356660003