Grupa ds. Rozwoju Rynku

Według danych ARE na koniec października 2021 r. moc zainstalowana fotowoltaiki w Polsce wyniosła 6687,451 MW. Oznacza to wzrost o 194,7% w stosunku do października 2020 r. Co powinniśmy zrobić, aby utrzymać wysoki wzrost produkcji energii z PV?

Zbigniew Stępniewski
Centralna Grupa Energetyczna SA

Według danych ARE na koniec października 2021 r. moc zainstalowana fotowoltaiki w Polsce wyniosła 6687,451 MW. Oznacza to wzrost o 194,7 procent w stosunku do października 2020 r. Natomiast przez cały październik 2021 r. moc instalacji fotowoltaicznych zwiększyła się

o 383,25 MW. Powstało 39 562 szt. nowych instalacji PV, co stanowi ponad 99 proc. wszystkich instalacji OZE zbudowanych w październiku 2021 r. Przeciętna wielkość instalacji PV to 11 kW. Zmiana systemu rozliczeń prosumentów spowoduje spowolnienie od 1 kwietnia 2022. A jak w tym wszystkim widzimy rozwój wielkoskalowej fotowoltaiki? Co powinniśmy zrobić, aby utrzymać wysoki wzrost produkcji energii z PV, jakie są zagrożenia.

Nasze cele:

• podjęcie działań w obszarze problemu związanego z coraz częstszymi odmowami wydania warunków przyłączania instalacji PV do systemu elektroenergetycznego
  • prace nad zwiększeniem elastyczności w zakresie przyłączania instalacji PV z wykorzystaniem metody liczenia obciążeń sieci dla wspólnych generacji z onshore
  • rozwój nowych modeli finansowych cPPA oraz wprowadzenia do prawa nowego modelu biznesowego jakim jest wirtualny prosument- system tokenów
  • prace nad wprowadzeniem do prawa energetycznego pojęcia linii bezpośredniej umożliwiającej bezpośrednią sprzedaż energii odbiorcy
  • rozwój PV w współpracy z rozwijającym się rynkiem magazynowania energii
  • wsparcie procesu produkcji zielonego wodoru energią z PV

KRS 0000781325  |  REGON 383070564  |  NIP 9291994664
nr rach. 17 1950 0001 2006 0093 5666 0003